Twilight of the thunder god

Posted: February 21, 2012 in ai lav roac'en rol

Numele nu are legatura cu postarea. E doar o melodie care imi place foarte mult de la Amon Amarth si pe care o ascult acum, in timp ce scriu acest mesaj “intuncecat” (sau nu).

Din nou, postarea aceasta probabil va avea acelasi esec (eu asa il consider) precum cea legata de crestinizati si de corectii de pe intreg mapamondul care inca asteapta ca Dumnezeu sa le dea averi fara ca niciunul sa munceasca.

Cu siguranta, toti ati auzit de neamul vikingilor si de mai marile neamuri umane din nordul Europei, acei blonzi solizi si inalti, care privesc frigul ca pe un “bless” al zeilor, care isi lasa pletele in vant si care nu sunt infricosati de un tatuaj… sau mai multe (ca in romanica spre exemplu).

Istoria antica ne prezinta cultul religios al vikingilor, cum altfel decat ca unul pagan, compus dintr-o adevarata imparatie condusa de Odin (in nordul Germaniei antice) si aparata de zei precum Thor, Baldr, Dellingr, Tyr sau Ullr. Slavirea lui Odin pleaca din nordul Germaniei, prin proto-paganismul antic pe care popoarele stabilite acolo il manifestau. “Tatal zeilor” este definit prin picturi si scrieri, de la batranul urias, cu plete si barba albe pana in pamant, avand brate de otel si voce impunatoare cat sa zdrobeasca orice parte a pamantului; pana la zeul acoperit cu mantie de vrajitor, cu palme batatorite si un trup ajutat de toiagul sau magic, care doar prin priviri impune respect si disciplina. Desigur, istoria vikinga este mult prea stufoasa si cu siguranta nu ma pot lauda ca o stapanesc andeajuns de bine incat sa o realizez. Chiar si ultimele randuri mi se par destul de superficiale incat sa ma faca sa ma opresc aici.

Subiectul insa este legat de razboiul crestinismului modern (de orice forma ar fi el) cu paganismul si substraturile lui.

Cei care aprofundeaza istoria metalului extrem, au auzit cu siguranta de Burzum si Varg Vikernes, poate norvegianul cu cea mai mare ura asupra crestinismului si afacerii bisericesti, care isi pastreaza credinta pagana nordica, pornita din neamurile vikingilor. Trecand peste extremismul trupelor ca Gorgoroth, Dimmu Borgir, Marduk, Mayhem sau Carpathian Forest, ne oprim putin la cultul Burzum si la muzicalitatea imbinata intre black metal extrem si muzica traditionala nordica ambientala.

Varg, profund atras de istoria mitica din nordul Europei, studiaza povestirile orcilor si ale elfilor, razboaiele acestora si toate detaliile gasite in scrieri precum Lord of the Rings sau The Hobbit, denumindu-si prima oara trupa Uruk-Hai (combinatia infioratoare dintre orci si trolli). Debutul insa, si-l face sub numele Burzum. Lansat intr-o maniera exploziva, Varg se lasa imediat cunoscut de lumea black-metal-ului si a satanismului European, ajungand la acelasi nivel cu trupe deja consacrate precum Marduk sau Satyricon. Dupa ce declara ca muzica Mayhem este egala cu o reclama pentru Coca-Cola, intr-un conflict, Count Varg il ucide pe Euronymous de la Mayhem (1994), predandu-se apoi politiei Norvegiene. Este condamnat la 21 de ani de puscarie, dupa ce declara ca diavolul i-a spus sa faca asta.

Din punctul meu de vedere, cele mai bune albume sunt scoase in perioada in care Varg sta in puscarie. Aici amintim Filosofem (1996), Daudi Baldrs (1997) sau Hlioskjalf (1999), unde muzica se transforma intr-un black metal ambiental cu elemente traditionale nordic-europene.

Incepand cu anii ’90, Varg da startul revolutiei impotriva crestinismului, incadrata de catre marii conducatori, in categoria actiunilor sataniste, chiar daca majoritatea celor implicati faceau doar un protest la adresa cotropirii istorice a paganismului traditional de catre bisericile crestine. Astfel, s-a lansat un model de tricou, cu un tiraj foarte mic (daca nu ma insel, 900 de exemplare in toata Europa) cu harta Norvegiei peste care se aplicau x-uri in locurile in care existau biserici crestine, transmitand astfel mesajul de distrugere a lacaselor de cult. Astfel, coperta albumului Aske din 1992, infatisa biserica din Fantoft arsa din temelii.

1996, 6 iunie (luna a sasea din an) a reprezentat inceputul real al razboiului, in care membri ai bandelor sataniste din Norvegia profanau morminte si ardeau biserici la indemnul mesajelor transmise de Varg prin albumele Burzum.

Intr-un interviu acordat televiziunii, Varg a declarat ca doreste sa arda bisericile crestine nu datorita vreunei chemari satanice, ci pentru a-i face sa simta si pe crestini acelasi lucru pe care l-au simtit stramosii lor in momentul in care lacasele de cult pagane au fost distruse de catre acestia.

Nu doresc sa iau partea cuiva, insa nu cumva declaratia lui Varg are un rost?

Crucile intoarse si manifestarile animalice le consider total copilaresti. Videoclipurile precum The Serpentine Offering (Dimmu Borgir) insa, le consider cel putin geniale si pline de adevar.

Stim prea bine cum si-a impus biserica importanta necesara in lume si cum au decurs cruciadele.

Dimmu Borgir in traducere inseamna Cetatea Neagra, iar in mitologia nordica reprezinta locul ascuns din muntii nord-europeni prin care se poate face trecerea in iad.

Immortal prezinta starea apocaliptica a globului.

Burzum aminteste muzica traditionala a Norvegiei (si nu numai), intr-un mod abiental si cult, as putea spune.

Iar lista pot spune ca poate continua…

Advertisements
Comments
 1. blondeparadise says:

  Man, dar despre muzica populara cand scrii? Ahahahahaha 😛 joke!

 2. Gnowee says:

  Chiar are rost. Este foarte corect. Nu biserica ne invata ca dumnezeu a zis “Ochi pentru ochi”? Biserica a facut foarte multe mutari gresite, ar trebui sa suporte consecintele.

  • zombie667 says:

   Cel mai corect, Gabriela, insa stii ca putem fi trasi la raspundere pentru vorbele noastre, iar majoritatea oamenilor le-ar da LOR dreptate? Populatia este rea incuiata si suspect de bine manipulata. Dovada? In Danemarca iti poti plati rata sau ipoteca la un ghiseu in spatele caruia daca e tip are tatuaje pe gat iar daca e gagica, are cercei pe fata. In Romania, orice angajare se face dupa cum arati nu dupa cati neuroni se plictisesc in capul tau. Trust me! Stiu! Si cred ca stii si tu:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s