Katatonic way…

Posted: January 31, 2012 in ai lav roac'en rol

Pentru mine – o veste superba!
Katatonia lucreaza la un nou album ce urmeaza a fi lansat in vara anului acesta (conform http://www.metalhead.ro).

Dupa “Night is a New Day” din 2009, un album ce s-a dovedit in cele din urma destul de reusit, se pare ca suedezii nu s-au plafonat in re-make-uri, compilatii, dvd-uri aniversare si cateva videoclipuri oficiale, continuand drumul grav printre ramurile doom-dark-gothic-ului pline de sentiment, melodice si cu influenta puternica asupra mintii.
Desi dupa “The Great Cold Distance” (2006), multi s-au asteptat ca anii sa treaca rapid pe langa Jonas&Co. fara sa mai impresioneze cu nimic altceva, pentru ca in final sa puna capat proiectului existent inca din 1987, KATATONIA a aratat ca si pe o piata plina de muzicalitate nordic-europeana, intr-o era in care gothic-ul este in continuu picaj, dark metal-ul ramane inca in undeground iar doom-ul se bazeaza pe cu totul si cu totul alte nuante, track-urile ca “The Day and Than the Shade”, “Departer” sau “The Longest Year”, continua epopeea infinita a cultului “Catatonic”.
Desigur, in continuare consideram albumul din 2006 cel mai de pret al cvintetului, si, in acelasi timp, ne chinuim sa ne dam seama daca nu cumva KATATONIA de la inceput de drum a apartinut cu totul altui templu decat celui din care fac parte melodii ca “My Twin”, “Deliberation”, “I Transpire”, “Omerta” sau “Evidence”.

Pentru cei care nu cunosc trupa KATATONIA, staruiesc sa amintesc cateva vorbe (din sacul fara fund de cuvinte aferent cvintetului) printre care si discografia completa a acestora.

Bazele proiectului au fost puse cum am amintit mai sus, in 1987, insa trupa a aparut oficial in 1991, fondatori fiind Jonas Renkse si Anders Nystrom, debutand in acelasi an cu DEMO-ul “Rehearsal”. Dupa alte doua demo-uri, trupa lanseaza primul full-leght “Dance of the December Souls” in 1993, un disc cu 8 compozitii dintre care piesa de rezistenta fiind “Without God”.
Primele albume (pana in 1998 cu aproximatie), suedezii au evoluat sub umbra unui sumbru dark-doom-death metal, greoi si plin de sentiment, pe alocuri cu mesaje anti-crestine, plicticoase si un pic infantile, care se dezvolta catre un dark-melodic foarte bine gandit din punct de vedere instrumental, care prin “Brave Murder Day” din 1996 a adus un stil nou numit simplu… KATATONIA.
In 1998, precum spuneam, trupa s-a mai linistit, dovedind o maturitate si o schimbare a sensului initial puternice, lansand “Tonight Decision”, o compozitie cu 11 piese + 2 bonustrack-uri, dezvoltata in jurul unei franghii depresive, sentimentale, melodice, mult mai clara si mai curata ca sunet ca albumele precedente. Brusc, vocea tipata a lui Jonas se transforma intr-o suavitate puternica si lina ce devine obsedanta inca de la primele acorduri.
Urmatorii ani au adus atat albume noi cat si best-off-uri sau discuri remasterate.
Desigur, schimbarile de componenta nu puteau lipsi.

Jonas si Anders fac parte si din doua proiecte paralele mult prea-cunoscutul Bloodbath si October Tide, insa din punctul meu de vedere, adevarata lor valoare se va contura in totalitate tot in cadrul Katatoniei.

Avand un stil inconfundabil si nu tocmai usor de copiat (vezi cover-uri vocale sau instrumentale pe youtube), putine trupe si-au manifestat dorinta de a demonstra ca nu doar Jonas&Co. pot canta asa si aici doresc sa amintesc cateva dintre cele mai importante nume si anume: The Loveless, Rain Paint, Slumber si Klimt 1918 (ne mai putem gandi si la October Tide daca tineti neaparat… insa nu as fi in totalitate de acord).

Discografia trupei, cat si un rating mondial la toate albumele scoase, gasiti pe http://www.spirit-of-metal.com.

Eu personal, va recomand sa ascultati toata muzica lor, fara sa tineti seama de alte pareri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s